İRAN'DA 9. CUMHURBAŞKANI MESUD PEZEŞKİYAN: "BEN TÜRK'ÜM"

İran'da reformist Tebriz Milletvekili ve eski Sağlık Bakanı Mesud Pezeşkiyan, 14'üncü dönem cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunda oyların yüzde 53,7'sini alarak ülkenin 9'uncu Cumhurbaşkanı oldu.

İran İçişleri Bakanlığı Seçim Merkezi Sözcüsü Muhsin İslami, bakanlık binasındaki seçim merkezinde düzenlediği basın toplantısında, cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunun oy sayım işlemlerinin tamamlandığını açıkladı. Ülke genelinde yaklaşık 59 bin merkezde kurulan sandıklarda toplam 30 milyon 530 bin 157 oy kullanıldığını belirten İslami, Pezeşkiyan'ın 16 milyon 384 bin 403 oy aldığını ve yüzde 53,7 oy oranıyla seçimleri kazandığını duyurdu. Muhafazakar rakibi Said Celili ise 13 milyon 538 bin 179 oy alarak yüzde 44,4 oy oranında kaldı. Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turuna katılım oranı yüzde 49,8 olarak gerçekleşti.

PEZEŞKİYAN'DAN İLK AÇIKLAMA

Pezeşkiyan, seçim zaferinin ardından X sosyal medya hesabından yaptığı ilk açıklamada, "Sevgili İran halkı, seçimler sona erdi. Bu birlikteliğimizin başlangıcı. Önümüzdeki zorlu yolu, birliktelik ve güven olmadan aşamayız. Elimi size uzatıyorum ve sizi bu yolda yalnız bırakmayacağıma şerefim üzerine yemin ediyorum." ifadelerini kullandı.

BATI İLE YUMUŞAMAYI SAVUNUYOR

Yeni Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Batı ile yumuşamayı, ekonomik reformu, sosyal liberalleşmeyi ve siyasi çoğulculuğu savunuyor. Helikopter kazasında hayatını kaybeden İbrahim Reisi'nin yerine göreve başlayan Pezeşkiyan, seçim kampanyası süresince "Ben Türk'üm ve bununla gurur duyuyorum" ifadelerini kullanarak dikkat çekmişti.