MEHMET ŞEF PAHALILIĞIN SEBEBİNİ AÇIKLADI
Son dönemde artan fiyatlar nedeniyle mekanlar boş kalmaya başladı. MasterChef jürisi Mehmet Yalçınkaya, pahalılığın sebeplerini ve çözüm önerilerini açıkladı.
Tatil bölgelerindeki fiyat artışları özellikle Bodrum ve Çeşme gibi yerlerde dikkat çekiyor. Menülerdeki pahalılık, restoranların boş kalmasına neden oluyor. MasterChef jürisi Mehmet Yalçınkaya, restoranların fiyat politikaları ile ilgili eleştirilere şu yanıtı verdi:
"Bu konuya şöyle yaklaşmak lazım. Belirli bir seviyenin üzerindeki tüm restoranlar artık 'cost control' programları ile çalışıyor. Herkes maliyetlerini ve yemeğinin reçetesini yazıyor. Bunun karşılığında sistem bize yemeği kaç liraya satmamız gerektiğini söylüyor. Ama burada ayırmamız gereken bir şey daha var. O da her sektörde olan uyanıklar ve açgözlüler. Bizim bunlarla işimiz yok ama yaptıkları nedeniyle sektörde yıllardır restorancılık yapan ve emek sarf edenler zarar görüyor. Bu insanlar kaliteli malzeme kullanıyor, çalıştırdıkları eleman sayısı fazla, kullandıkları buklet fazla, bulundukları lokasyonlara göre daha yüksek kiralar ödüyorlar ve buna bağlı olarak da yüksek vergi ödüyorlar."
YILDA ÜÇ KEZ ZAM
Yalçınkaya, sektördeki en büyük sorunların eleman açığı ve maliyetler olduğunu vurguladı. "Sektörde şu anda çok ciddi eleman açığı var. Bu en büyük sorun. Bu nedenle yılda neredeyse üç kez zam yapmak durumunda kalıyoruz. Aksi takdirde kendi standartlarımızda eleman bulamıyoruz. İkinci büyük sorunumuz maliyetler. Maliyetlerin içine çalıştırdığımız doktorları, ütü, hijyen ve buklet gibi maliyetlerimizi katmadan konuşuyorum. Biz üzerimize yapışan bu algıdan çok rahatsız durumdayız." dedi.
ENFLASYON VE İTHALAT SORUNU
Reha Tartıcı'nın müşterilerin alım gücünün düşmesiyle ilgili sorusuna Yalçınkaya, enflasyonun düşmesi gerektiğini ve pandeminin etkilerini anlatarak yanıt verdi:
"Maalesef bu kesinlikle doğru. Bence ilk olarak enflasyonun düşmesi lazım. İkincisi biz pandemi diye bir şey yaşadık. Pandemide üretim düştü, ithalat arttı. Lüks restoranların kullandığı malzemenin yüzde 50’si ithal malzemelerden oluşuyor. Bir örnek vereyim, bugün küçük ve butik bazı restoranlar hariç hiçbir restoranda yerli kalamar ve günlük balık bulamazsınız. Çünkü zaten mevsim olarak av yasağı dönemindeyiz. Gelen balık sadece olta balığı oluyor. Doğal olarak ürün az, talep fazla olunca da fiyat artıyor."
LOJİSTİK VE ARACILARIN ETKİSİ
Yalçınkaya, lojistik ve aracıların maliyetleri artırdığını belirtti: "Belimizi büken bir başka konu da lojistik. Türkiye’nin herhangi bir bölgesinden ürünün bulunduğumuz yere gelmesi ciddi bir maliyet unsuru. Ayrıca o ürünün üreticiden bize gelene kadar aradaki aracıların oluşturduğu maliyetler var."
BİR KİLO BONFİLENİN FİYATI
Yalçınkaya, maliyet artışlarını somut bir örnekle açıkladı: "Ben İstanbul’daki restoranı 2020 yılında açtım. O yıl bonfilenin kilosunu 130 TL’ye alıyorduk. Bugün bir kilo bonfileyi 785 TL’ye alıyoruz."
SOSYAL MEDYA VE FİYAT ALGISI
Sosyal medyada paylaşılan adisyonların kazıkçı algısını oluşturduğunu söyleyen Yalçınkaya, şu ifadeleri kullandı: "Bu konunun ortaya çıkış nedeni sosyal medyada paylaşılan adisyonlar. Ama şunu da unutmamak lazım. Restorandaki her ürün pahalı değil. Bizim en büyük problemimiz paylaşılan adisyonlarda gösterilen fiyatlar, restorandaki en lüks ürünlerin fiyatları. Yayınlanan adisyonlara bakıyorsunuz. Ödenen hesabın yüzde 50’sini tüketilen içkiler oluşturuyor. Yaratılan algıda bu önemli bir etken. Ama ben ülkemizin ciddi bir gıda politikasına ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Eğer düzgün bir gıda politikası oluşturmazsak bu sorunları daha uzun süre yaşarız."