ORTA DOĞU'DA TANSİYON TAVANDA

İsrail'in işgali altındaki Golan Tepeleri'nde yer alan Majdal Shams şehrine yapılan saldırının ardından İsrail ile Lübnan arasında gerginlik tırmandı. İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Hizbullah'ı sorumlu tutarak topyekün savaş uyarısında bulundu. Başbakan Netanyahu ise ABD'den erken dönerek krize müdahale ediyor.

Orta Doğu'da gerilim yükseliyor. İsrail'in Gazze Şeridi'nde Filistinlilere karşı yürüttüğü operasyonların yanı sıra şimdi de Golan Tepeleri'nde yeni bir krizin eşiğinde bulunuyor. İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Golan Tepeleri'ne düzenlenen saldırı sonrası yaptığı açıklamada, "Hizbullah ve Lübnan’a karşı topyekün bir savaş anına yaklaşıyoruz" dedi.

ROKET SALDIRISI: 11 ÖLÜ, 24 YARALI

İsrail'in kuzeyindeki Golan Tepeleri'nde çoğunluğu Dürzi nüfusun yaşadığı Majdal Shams şehrine düzenlenen roket saldırısında bir futbol sahası hedef alındı. İsrail ordu sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre, saldırıda 11 kişi hayatını kaybetti, 6'sı ağır olmak üzere 24 kişi yaralandı. Roketin Lübnan'ın güneyindeki Şeba beldesinin kuzeyinden ateşlendiği belirtildi.

"TOPYEKÜN BİR SAVAŞ ANINA YAKLAŞIYORUZ"

Saldırının ardından İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, "Hizbullah’ın bugünkü saldırısı tüm kırmızı çizgileri aştı ve buna uygun bir karşılık verilecek. Hizbullah ve Lübnan’a karşı topyekün bir savaş anına yaklaşıyoruz" dedi. Katz'ın açıklamaları, bölgede yeni bir savaşın fitilini ateşledi.

NETANYAHU ABD'DEN ERKEN DÖNDÜ

ABD’de temaslarda bulunan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, saldırı haberini alır almaz ABD'den erken dönüş kararı aldı. Netanyahu’nun uçağı, en kısa sürede Washington DC’den kalkarak İsrail'e hareket etti. Netanyahu, İsrail’e döner dönmez Dürzi toplumunun lideriyle telefonda görüşerek, "Hizbullah şimdiye kadar ödemediği türden ağır bir bedel ödeyecek" dedi.

HİZBULLAH SALDIRIYI REDDETTİ

Hizbullah, Majdal Shams’a düzenlenen roketli saldırıyla hiçbir bağlantılarının olmadığını belirterek suçlamaları reddetti. Ancak daha önce yapılan bir açıklamada, Golan Tepeleri’nde bulunan bir İsrail üssüne onlarca roket fırlatıldığı belirtilmişti.

ABD'DEN İSRAİL'E DESTEK

ABD yönetimi, Golan Tepeleri'ndeki saldırıyı kınayarak İsrail'e destek verdi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Lübnan'daki Hizbullah dahil İran destekli tüm terör gruplarına karşı İsrail'in güvenliğine olan desteğimiz sarsılmaz" ifadesi kullanıldı. ABD, İsrail'e her türlü desteğin sağlanacağını belirtti.