YAZIN ARAÇ BAKIMINA DİKKAT

Sıcaklıkların artmasıyla birlikte araç sahiplerinin dikkat etmesi gereken konuların başında araç bakımları geliyor. Uzmanlara göre yaz aylarında bakımı ihmal edilen araçlar, büyük masraflar ve riskler doğurabiliyor. Araç servis uzmanı İsa Mermer, bakımları aksatılan araçların ciddi tehlikelere yol açabileceğini belirtti.

Araç servis uzmanı İsa Mermer, sıcak havalarda araç bakımlarının ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı. Mermer, "Sıcak havalarda araçların motor ve sıvı bakımları ile lastik bakımları büyük önem taşır. Antifriz, yaz kış araçlarda bulunması gereken bir malzemedir ve su gibi 90 derecede kaynamaz. 120 dereceye kadar koruma sağlar ve radyatör ile soğutma sisteminin içinde korozyon oluşmasını engeller" dedi.

FREN VE HİDROLİK SİSTEMLERİN KONTROLÜ

Mermer, kıştan çıkıldığı için fren balataları ve disklerinin deforme olabileceğini ve bunların kontrol edilmesi gerektiğini belirtti. "Araç hidroliğinin belli bir periyotta değiştirilmesi gerekir. Fren sistemi, yağ özelliğini kaybettikten sonra paslanmaya ve korozyona neden olur. Özellikle fren hidroliği ve antifrizin belli bir zaman sonra değiştirilmesi gerekir" dedi.

BENZİN SİSTEMİNDEKİ RİSKLER

Benzinli araçlarda yakıt sisteminin önemine dikkat çeken Mermer, "Benzin pompası ısınma yapar ve arızalanır, hatta bazen yanar. Aracın patlamasına ve yangın çıkmasına sebep olabilir. Yaz aylarında yakıt ışığının yanmaması ve deponun çeyrek ya da yarım dolu olması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

BAKIM İHMALİNİN BÜYÜK MALİYETLERİ

Bakımların ihmal edilmesinin büyük masraflara yol açabileceğini belirten İsa Mermer, "Araç bakım takibini yapmazsanız motorun içinde korozyon ve çamurlaşma meydana gelir. Bu da motorun tüm parçalarına zarar verir. Motoru sıfırlamanın maliyeti yaklaşık 130 bin lira olabilir. Aksatmadan her 10 bin kilometre ile 20 bin kilometrede bakım yapılması araç için önemlidir" dedi.