TÜRK VATANDAŞLARI O ÜLKEDE  ZORUNLU UYUM SINAVINA GİRECEK

Hollanda, Türk vatandaşlarının süresiz oturma izni almasını zorlaştıracak bir karar aldı. 1 Ocak 2025'ten itibaren Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları dil ve kültür konusunda zorunlu uyum sınavına tabi tutulacak.

Hollanda Göç ve Vatandaşlık Dairesi (IND) tarafından yapılan açıklamaya göre, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren süresiz oturma izni başvurusu yapan Türk vatandaşları dil ve kültür uyum sınavına tabi olacak. Bu karar, Hollanda'daki Türkiye kökenli örgütler tarafından Türkiye - Avrupa Birliği (AB) Ortaklık Anlaşması'na uymadığı gerekçesiyle eleştirildi. Göç uzmanı avukat İsmet Özkara, "Bu düzenleme yasalara aykırı," diyerek konuyu yargıya taşıyacaklarını belirtti.

"TÜRK KÖKENLİ GÖÇMENLER UYUM SAĞLAYAMIYOR"

2025 yılında yürürlüğe girecek olan karar, 2022 yılında "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Hollanda'ya uyumu amacıyla" alındı. Dönemin Sosyal İşler Bakanı Wouter Koolmees, uyum zorunluluğunu savunarak, "Bazılarının Hollandaca ile ilgili sorunları var. Bu nedenle toplumda yollarını bulmakta zorlanıyorlar," demişti.

SINAVDA BAŞARISIZ OLANLARA VİZE YOK

Türkiye'deki Hollanda temsilciliklerinde kursa giden Türk vatandaşları, B1 düzeyinde dil bildiklerini ve Hollanda kültürünü tanıdıklarını gösteren bir sınava girmek zorunda olacak. Bu sınavda başarısız olanlara Hollanda vizesi verilmeyecek.

TÜRK VATANDAŞLARINA İSTİSNA UYGULANIYORDU

2020 yılına kadar Türk vatandaşlarına İkili anlaşmalar uyarınca istisnai ayrıcalık tanınıyordu. Türkiye ile AB arasında 1963'te imzalanan ortaklık anlaşması ve 1970 tarihli katma protokol, Türk vatandaşlarına yönelik herhangi bir zorunlu dayatmaya izin vermiyordu. Ancak 2016'daki darbe girişimi sonrası artan sığınmacı akını gerekçe gösterilerek uyum sınavı zorunluluğu gündeme taşındı.

SIĞINMACILAR ANLAŞMAYI İHLAL EDEBİLİR

Hollanda hükümeti, sığınmacı sorunu nedeniyle Türkiye - AB Ortaklık Anlaşması'nın bazı hükümlerini görmezden gelerek bu zorunluluğu getirdi. Avrupa Adalet Divanı'nın 2014'te verdiği "baskın bir kamu yararı" kararı bu adımın temelini oluşturdu.

HOLLANDA’DA YAŞAYAN TÜRK VATANDAŞLARINI DA KAPSAYACAK

BBC Türkçe'ye konuşan avukat İsmet Özkara, daha sonra aile birleşimi ile gelen Türk vatandaşlarına uygulanan uyum sınavı zorunluluğunun, Hollanda'da yaşayanları da kapsayacak şekilde genişletildiğini ifade etti. Uyum sınavını geçemeyen Türk vatandaşları, 1 Ocak 2025'ten itibaren süresiz oturma izin haklarını kaybedecek.

İŞ KONTRATI, KİRA SÖZLEŞMESİ VE KREDİ BAŞVURUSU HAK KAYBI OLACAK

Özkara, uyum sınavına girmeyen Türk vatandaşlarına, yenilenmesi gereken farklı bir oturum izni verileceğini ve bu durumun birçok konuda hak kaybına neden olacağını belirtti.

TÜRK VATANDAŞLARINA GETİRİLEN ZORUNLULUK AYRIMCILIKTIR

Avukat Özkara, Danıştay'ın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına uyum sınavı zorunluluğu getirilmesinin "ayrımcılık olduğuna" karar verdiğini söyledi ve bu düzenlemeye karşı yasal yollara başvuracaklarını belirtti.

DÜZENLEMEYE KARŞI MÜCADELE EDECEĞİZ

Özkara, Hollanda'yı Avrupa Komisyonu'na şikayet edeceklerini, imza kampanyası ve bireysel davalarla bu düzenlemeye karşı mücadele edeceklerini söyledi. Hollanda Türkler İçin Danışma Kurulu Başkanı Zeki Baran da, bu zorunluluğun 1963 Ankara Anlaşması'nın ihlali olduğunu belirtti ve Türkiye'nin de sessiz kalmaması gerektiğini ifade etti.