VENEZUELA'DA DEVLET BAŞKANI SEÇİMİNİ NICOLAS MADURO KAZANDI

Venezuela Ulusal Seçim Konseyi (CNE) Başkanı Elvis Amoroso, yapılan devlet başkanlığı seçimlerinde mevcut Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun kazandığını açıkladı. Sandıkların yüzde 80'inin açıldığını belirten Amoroso, Maduro'nun Büyük Vatansever Kutup (Gran Polo Patriotico) adayı olarak seçimi kazandığını duyurdu.

İlk sonuçlara göre, Nicolas Maduro, oyların yüzde 51,20'sini alarak üçüncü kez devlet başkanı seçildi. Muhalefet koalisyonu Birleşik Demokratik Platform (PUD) adayı Edmundo Gonzalez ise yüzde 44,20 oy oranıyla ikinci sırada yer aldı. Seçim sonuçlarının detaylarının gelecek saatlerde CNE web sitesinde yayımlanacağı belirtildi. Seçimlere katılım oranı yüzde 59 olarak açıklandı.

YENİ DÖNEM 10 OCAK 2025'TE BAŞLAYACAK

Seçimden zaferle çıkan Nicolas Maduro, 10 Ocak 2025'te yemin ederek ülkenin yeni dönem devlet başkanı olarak görevine başlayacak. Başkent Karakas'taki Devlet Başkanlığı Sarayı Miraflores'te Maduro yanlıları sevinç gösterilerinde bulundu. Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi (PSUV) bayrakları taşıyan yüzlerce kişi, Maduro lehine sloganlar attı.

SEÇİM BARIŞÇIL GEÇTİ

Venezuela Savunma Bakanı Lopez, seçim sürecinin barışçıl bir şekilde tamamlandığını belirtti. Lopez, "Tüm lojistik ve seçim operasyonları mükemmel bir düzen ve barış içinde gerçekleşti. İnsanlar diledikleri gibi oyunu kullandı. Bu ulusal mutabakat için herkese ve tüm kurumlara teşekkür ederim," dedi. Ayrıca, Venezuela halkının haksız yaptırımlara karşı ayağa kalktığını ve son seçimlerde hiç bu kadar barış ve yurttaşlık bilinci görmediklerini ifade etti.

Lopez, olası şiddet olaylarına karşı gerekli önlemleri aldıklarını ve demokrasiyi her zaman savunacaklarını söyledi.