ABD MERKEZ BANKASI FED FAİZ KARARINI AÇIKLADI

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini beklentiler doğrultusunda yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tuttu. Fed Başkanı Powell, faiz indirimi için Eylül ayını işaret etti.

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini beklentiler dahilinde değiştirmeyerek yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit bıraktı. Bu oran, son 23 yılın en yüksek seviyesi olarak kaydedildi. Açıklamada, enflasyonun gerilediği ancak hala yüksek seyrettiği belirtilerek, "Son aylarda Komite'nin yüzde 2'lik enflasyon hedefine doğru biraz daha ilerleme kaydedildi." ifadeleri kullanıldı.

EKONOMİK AKTİVİTE VE İSTİHDAM

Fed'in açıklamasında, ekonomik aktivitenin sağlam bir hızla genişlemeye devam ettiği belirtildi. Ancak istihdam artışının yavaşladığı ve işsizlik oranının arttığı, fakat hala düşük seviyelerde kaldığı vurgulandı. Banka, maksimum istihdam ve yüzde 2 oranında enflasyona ulaşma hedefini yineledi.

POWELL'DEN FAİZ İNDİRİM SİNYALİ

Fed Başkanı Jerome Powell, faiz kararının ardından yaptığı açıklamada, enflasyon konusunda işlerinin bitmediğini ancak parasal sıkılığı azaltmanın uygun olacağı noktaya yaklaştıklarını söyledi. "Normalleşmekte olan bir ekonomi gibi görünüyor" diyen Powell, işgücü piyasasını artık enflasyonist baskıların kaynağı olarak görmediklerini belirtti.

FED'İN FAİZ KARARLARI

Fed, 2022'de varlık alım operasyonunu tamamlayarak faiz artışlarına başlamış ve Mart 2022'den bu yana 11 faiz artırımı gerçekleştirmişti. Bu artışlarla faiz oranı toplam 525 baz puan artarak yüzde 5,25-5,50 aralığına yükseldi. Fed, son kararıyla birlikte politika faizini art arda 8 toplantıda sabit tuttu.

ENFLASYON VERİLERİ

ABD'de enflasyon, Haziran 2022'de yıllık bazda yüzde 9 ile 1981'den bu yana en yüksek seviyeyi görmüştü. Son olarak geçen ay yıllık bazda yüzde 3 ile beklentilerin altında gerçekleşti.