İRAN'IN ASKERİ KAPASİTESİ NE KADAR?
İsmail Haniye suikastının ardından İran'ın nasıl bir misilleme yapacağı merak konusu. İran'ın askeri kapasitesi ve olası tepkileri üzerine yoğun tartışmalar yaşanıyor. Uluslararası ambargolar nedeniyle İran, füze ve dronelarını kendi üretiyor.
Ortadoğu'nun en büyük ordularından birine sahip olan İran, en az 580 bin aktif asker ve 200 bin yedek askere sahip. Ordu ve Devrim Muhafızları kara, hava ve deniz birlikleriyle güçlü bir savunma oluşturuyor. Devrim Muhafızları, İran sınırlarının korunmasında ve stratejilerin belirlenmesinde önemli rol oynuyor.
KUDÜS GÜCÜ VE VEKİL GÜÇLER
Devrim Muhafızları bünyesindeki Kudüs Gücü, Hizbullah, Hamas, İslami Cihad ve Husi milisler gibi grupları eğitip silahlandırarak destekliyor. Bu vekil güçler, İran ordusunun resmi bir parçası olmasa da olası bir saldırı anında İran'ı destekleme kapasitesine sahip. İran, bu gruplara drone, balistik füze ve seyir füzesi sağlıyor.
İLERİ DÜZEY FÜZELER VE DRONELAR
İran, uzun menzilli füzeler ve gelişmiş dronelarla dikkat çekiyor. Sejil füzesi 2 bin 500 kilometre menzile ve saatte 17 bin kilometre hıza ulaşabiliyor. Kheibar füzesi 2 bin kilometre menzile sahipken, Hacı Kasım füzesinin menzili bin 400 kilometre. Ayrıca İran, 2023'te ilk hipersonik balistik füzesini üretti. İran'ın droneları ise 2 bin 500 kilometre menzile sahip ve radara yakalanmamak için alçaktan uçabiliyor.
DENİZ VE HAVA KAPASİTESİ
İran, küçük denizaltılar ve hücumbotlardan oluşan deniz filolarıyla Hürmüz Boğazı ve Basra Körfezi'ni kapatma tehdidini sürdürüyor. Ancak hava kuvvetleri, eski savaş uçakları nedeniyle İran'ın en zayıf birimi olarak değerlendiriliyor.
ASKERİ HARCAMALAR VE KÜRESEL GÜÇ SIRALAMASI
İran, Ortadoğu'da silahlara en çok harcama yapan dördüncü ülke konumunda. Askeri harcamalar 2023'te 10 milyar doları aştı. Devrim Muhafızlarına ayrılan bütçe ise son yıllarda artış gösterdi. Küresel askeri güç sıralamasında İran 14'üncü, İsrail ise 17'inci sırada yer alıyor.
SEYİR VE GEMİSAVAR FÜZELER
İran'ın 300 kilometre menzile sahip gemisavar füzeleri ve 1 tondan fazla savaş başlığı taşıyabilen Khalid Farzh füzesi bulunuyor. İran'ın füze programı, Kuzey Kore, Rusya ve Çin'den alınan destekle geliştirildi.
DRONE PROGRAMI
İran, dronlarını ihraç da ediyor. Muhacir 10 isimli drone, Ukrayna'da Rusya tarafından ve Sudan'daki çatışmalarda kullanıldığı haberleriyle gündeme geldi.