ZAPORİJYA NÜKLEER SANTRALİ'NDE YANGIN! AÇIKLAMALAR PEŞ PEŞE GELDİ

Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya'da yangın çıktı. Radyasyon seviyeleri normal, ancak tansiyon yüksek.

YANGIN SANTRALİN SOĞUTMA SİSTEMİNDE ÇIKTI

Ukrayna’nın Zaporijya bölgesinde bulunan ve Avrupa’nın en büyük nükleer santrali olarak bilinen Zaporijya Nükleer Güç Santrali'nde yangın çıktı. Yangının, santralin soğutma sisteminde meydana geldiği bildirildi. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, olayla ilgili yaptığı açıklamada, "Rus işgalciler Zaporijya Nükleer Santrali topraklarında yangın çıkardılar. Şu anda radyasyon seviyeleri normal düzeyde" dedi.

RUSYA VE UKRAYNA’DAN KARŞILIKLI SUÇLAMALAR

Zaporijya Nükleer Santrali’nde çıkan yangınla ilgili Rusya ve Ukrayna’dan birbirini suçlayan açıklamalar geldi. Rusya’nın ilhak ettiği Zaporijya’nın sözde Bölge Valisi Yevgeniy Balitskiy, Ukrayna ordusunun top atışlarıyla gerçekleştirdiği saldırı nedeniyle santralde yangın çıktığını iddia etti. Balitskiy, "Santralde bulunan 6 ünite soğuk durdurma durumunda, patlama veya başka bir tehlike bulunmuyor" diyerek, radyasyon seviyesinin normal olduğunu ve yangının söndürülmesi için çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Öte yandan, Ukrayna Nikopol Bölgesi Askeri İdaresi Başkanı Yevhen Yevtushenko, yangının Zaporijya Nükleer Santrali'ni tehdit etmediğini belirterek, “Lütfen sakin olun. Yangın Zaporijya Nükleer Santrali'nde değil. Belki de bu bir provokasyon ya da panik oluşturma girişimidir” ifadelerini kullandı.

ZELENSKIY: "RUSYA'NIN TEHDİDİ DEVAM EDİYOR"

Yangınla ilgili açıklama yapan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’yı suçlayarak, “Nikopol'den aldığımız bilgiye göre Rus işgalciler Zaporijya Nükleer Santrali topraklarında yangın çıkardılar. Radyasyon seviyeleri normal, ancak Rus teröristler nükleer santralin kontrolünü ellerinde tuttukları sürece durum normal değil ve olamaz” dedi. Zelenskiy, Rusya'nın Zaporijya Nükleer Santrali’ni Avrupa ve dünya için bir şantaj aracı olarak kullandığını iddia ederek, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (UAEA) duruma müdahale etmesi gerektiğini vurguladı.

Ukrayna basınında yer alan haberlerde, yangının Rus güçlerinin soğutma kulesindeki lastik yığınlarını ateşe vermesi sonucu çıktığı öne sürüldü. Mart 2022’den bu yana Rus ordusunun kontrolünde olan santralin çevresinde sürekli topçu saldırıları yaşanıyor ve iki taraf da birbirini suçlamaya devam ediyor.