SÜPER MAVİ AY'A GERİ SAYIM BAŞLADI

Ağustos, gökyüzü meraklıları için heyecan verici bir ay olmaya devam ediyor. Yılın dört ardışık Süper Ay'ından ilki, 19 Ağustos 2024 Pazartesi günü Türkiye saatiyle 04.36'da en yüksek noktasına ulaşacak. Bu nadir gökyüzü olayı olan Süper Mavi Ay, çıplak gözle izlenebilecek.

SÜPER MAVİ AY NEDİR?

Son derece nadir görülen Süper Mavi Ay, Süper Ay ve Mavi Ay'ın birleşimi olarak tanımlanıyor. Süper Ay, Ay’ın Dünya’ya en yakın olduğu zamanda meydana gelen dolunaydır. Mavi Ay ise aynı takvim ayında gerçekleşen ikinci dolunay olarak bilinir. Mavi Ay olayları nadirdir ve dolunayların sadece yüzde 3’ü Mavi Ay olarak gerçekleşir.

YILIN EN BÜYÜK VE PARLAK AYI

NASA'ya göre, Süper Ay’lar yılın en büyük ve en parlak ay olaylarıdır. Ay, yörüngesinde Dünya'ya en yakın olduğunda yaklaşık yüzde 14 daha büyük ve yüzde 30 daha parlak görünür. Türkiye'de en yüksek noktası saat 04.36'da izlenebilecek olan Süper Mavi Ay, gözle görülmesi için özel bir ekipman gerektirmez.

ZİRVE NOKTASI TÜRKİYE'DE 04.36'DA

NASA'nın verilerine göre, Süper Ay’lar gözlemlenmesi en kolay dolunaylardır ve çıplak gözle rahatlıkla görülebilir. Türkiye’de gece boyunca gökyüzünde yükselen Ay, sabaha karşı 04.36'da zirve noktasına ulaşacak.