DÜNYANIN İLK AKCİĞER KANSERİ AŞISI: TÜRKİYE DAHİL 7 ÜLKEDE DENEMELER BAŞLADI

Dünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı, yedi ülkede hastalar üzerinde denenmeye başlandı. İlk doz aşı İngiltere'de bir hastaya uygulandı. Klinik denemeler Türkiye’nin de aralarında bulunduğu ülkelerde gerçekleştiriliyor.

Bilim insanları, vücudun kanser hücrelerini hedef alıp yok etmesini sağlayacak yeni mRNA aşısını test ediyor. BioNTech tarafından geliştirilen ve BNT116 adı verilen bu aşı, akciğer kanserine karşı umut verici bir tedavi yöntemi olarak öne çıkıyor. Akciğer kanseri, her yıl dünya genelinde yaklaşık 1.8 milyon kişinin hayatını kaybetmesine neden oluyor.

130 HASTADA DENENECEK

BNT116 aşısının birinci faz klinik denemeleri, İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Macaristan, Polonya, İspanya ve Türkiye olmak üzere yedi ülkedeki 34 araştırma merkezinde yürütülüyor. Yaklaşık 130 hastaya uygulanan bu deneysel tedavi, kanserin farklı evrelerinde olan hastalarda deneniyor. Ameliyat ya da radyoterapi öncesi erken evreden, hastalığın geç safhalarına ve tekrarlayan vakalara kadar geniş bir yelpazede immünoterapi ile birlikte uygulanıyor.

İLK DOZ İNGİLTERE'DE YAPILDI

İngiltere'de bu önemli klinik denemenin ilk aşısı 67 yaşındaki Janusz Racz’a uygulandı. Londra’da yaşayan ve Mayıs ayında kanser teşhisi konulan Racz, kemoterapi tedavisinin ardından altı hafta boyunca her hafta, daha sonra ise 54 hafta süresince üç haftada bir aşı olacak. Racz, tedaviye dair umutlu olduğunu belirterek, “Bilimin ilerlemesi, insanların bu tür araştırmalara katılmayı kabul etmesinde yatıyor” dedi.