BU BELİRTİLERİ GÖZ ARDI ETMEYİN! "4'ÜNCÜ EVRE KANSERLE GELEN HASTA VAR"

Kanser, her yıl milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine neden oluyor. Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sinan Sayır, erken teşhisin önemine dikkat çekerek, kanser belirtilerinin göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı. Sayır, "Erken tanı hayat kurtarır, semptomlar ortaya çıktığında hemen uzmana başvurulmalı" dedi.

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sinan Sayır, kanserin ölümcül etkilerini vurgularken, sigara ve obezite gibi çevresel faktörlerin hastalığa yakalanma riskini artırdığını belirtti. Sigaranın başta akciğer ve mesane olmak üzere birçok kanser türünde etkili olduğunu ifade eden Dr. Sayır, "Sigara, birçok kanser türünde başrolü oynuyor. En önemli tavsiyem; sigarayı bırakmaları, doğal gıdalara yönelmeleri ve tarama programlarına katılmaları" diye konuştu.

"4. EVREDE GELEN HASTALAR VAR"

Kanserde erken teşhisin hayat kurtardığını söyleyen Op. Dr. Sinan Sayır, meme kanseri başta olmak üzere birçok kanser türünde erken tanının tedavi sürecini kolaylaştırdığını anlattı. "Hastanın birini zorla getirdiler, göğsündeki kitle artık dışarı doğru büyümüştü. Evre 4 boyutunda geldi, halbuki memesindeki kitleyi biliyormuş. Eğer erken gelseydi, ultrason, mamografi ve gerekirse biyopsi ile tanı konulup tedavi edilebilirdi" dedi.

KANSERE NEDEN OLAN FAKTÖRLERDEN UZAK DURULMALI

Op. Dr. Sayır, kanserin ilerlemesinde ihmalkarlığın büyük bir etkisi olduğunu belirtti. "Kabızlık, kanama, karında şişkinlik gibi semptomlar yaşandığında vakit kaybetmeden uzmana başvurulmalı. Erken gelinirse ameliyatlar daha az riskli olur" diye konuştu. Özellikle meme kanserinde erken teşhisin önemini vurgulayan Sayır, "Her kadının 20 yaşından itibaren düzenli olarak memesini muayene etmesi gerekiyor. 40 yaşından sonra ise her yıl mamografi ve ultrason kontrollerini aksatmamak lazım" dedi.