DÜNYA BANKASI UYARDI: 1,2 MİLYAR İNSAN YÜKSEK RİSK ALTINDA
Dünya Bankası'nın yayımladığı rapora göre, dünya genelinde 1,2 milyar insan sıcak hava dalgası, sel, kasırga ve kuraklık gibi iklim değişikliği kaynaklı tehlikeler nedeniyle yüksek risk altında bulunuyor. Raporda, özellikle düşük gelirli bölgelerdeki yetersiz altyapı ve sosyal hizmet eksikliğinin riskleri artırdığı vurgulandı.
GÜNEY ASYA VE SAHRA ALTI AFRİKA’DA RİSK YÜKSEK
“Zorlukların Üstesinden Gelme: İklime Uyum ve Dayanıklılığın Sağlanmasına Yönelik Başarı Hikayeleri ve Stratejiler” başlıklı raporda, iklim tehlikelerine en çok maruz kalan bölgelerin Güney Asya ve Sahra Altı Afrika olduğu belirtildi. Yüksek risk altındaki bölgelerdeki nüfusun büyük bir bölümü, düşük gelir seviyeleri nedeniyle şoklara karşı koruyucu altyapıdan yoksun. Dünya Bankası bu durumu, "Bu bölgelerdeki nüfusun, şoklarla başa çıkma ve şoklardan kurtulma becerisi temel hizmetlere erişim yetersizliği nedeniyle oldukça sınırlı" şeklinde özetledi.
EKONOMİK BÜYÜME DAYANIKLILIĞI ARTIRIYOR
Rapora göre, kişi başına düşen GSYH’deki %10’luk bir artış, iklim değişikliğine en kırılgan durumdaki insan sayısını yaklaşık 100 milyon azaltabilir. Dünya Bankası, ekonomik büyüme ile iklim değişikliğine dayanıklılığın arttırılmasının paralel ilerlediğini vurgularken, iklim kaynaklı afetlerin olumsuz etkilerini hafifletmek için daha hızlı ve dirençli kalkınmanın önemini işaret etti.
HEDEFE YÖNELİK UYUM STRATEJİLERİ ÖNERİLİYOR
Dünya Bankası, iklim değişikliğine karşı korunma hedeflerinin tutturulması için, daha dirençli kalkınma stratejilerinin yanında, iklim risklerine yönelik uyum önlemlerine hız verilmesi gerektiğini belirtti. Bu stratejilerle toplumların ve ekonomilerin iklim krizine karşı daha hazırlıklı hale getirilmesi amaçlanıyor.