2024 “KAYITLARDAKİ EN SICAK YIL” OLMAYA ADAY
Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), küresel sıcaklıkların 2024’te rekor seviyelere ulaştığını bildirdi. WMO'ya göre, ocak-eylül döneminde sıcaklık artışı sanayi öncesi dönemin 1,54 santigrat derece üzerine çıkarak 2024'ü kayıtlardaki en sıcak yıl olmaya yaklaştırdı.
2024’TE ISI REKORLARI KIRILDI
WMO’nun Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de başlayan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı’nda yayımladığı “2024 İklim Durumu Güncellemesi” raporu, küresel yüzey hava sıcaklıklarının uzun süreli yüksek seviyelerde devam ettiğini gösteriyor. Bu artışta özellikle El Nino hava olayının da etkisi olduğu belirtilen raporda, "2024 yılı kayıtlardaki en sıcak yıl olma yolunda" denildi.
BUZULLAR ERİYOR, DENİZ SEVİYELERİ YÜKSELİYOR
Rapora göre, hızla artan sera gazı seviyeleri, iklim değişikliğini her geçen yıl daha da derinleştiriyor. WMO, 2015-2024 yıllarının tarihteki en sıcak 10 yıllık dönem olarak kaydedileceğini öngörüyor. Artan sıcaklıkla birlikte buzulların erimesi, deniz seviyelerinin yükselmesi ve okyanusların ısınması hızlanırken; aşırı hava olaylarının da dünya genelinde ciddi ekonomik zararlara ve can kayıplarına yol açtığı ifade ediliyor. WMO, bu durumun sürdürülebilir kalkınmayı etkilediğini, gıda güvenliğini tehdit ettiğini ve zorunlu göçleri artırdığını belirtti.
TEHLİKELİ SICAKLIKLAR, SELLER VE KURAKLIK SÜREKLİ HALE GELİYOR
Raporda, milyonlarca insanı etkileyen tehlikeli sıcaklıklar, yoğun yağışlar, seller ve kuraklık olaylarının El Nino’nun da etkisiyle giderek yaygınlaştığına dikkat çekildi. 2023 yılında sera gazı seviyelerinin rekor düzeylere ulaştığını belirten WMO, 2024'te de aynı seviyelerde kalındığını vurguladı. Öte yandan, okyanus sıcaklığının da tarihsel zirvelere ulaştığı hatırlatıldı.
BM VE WMO’DAN SERA GAZI UYARISI: PARİS ANLAŞMASI HEDEFLERİNDEN UZAĞIZ
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, raporda yer alan değerlendirmesinde, "İklim felaketi sağlığı vuruyor, eşitsizlikleri artırıyor, sürdürülebilir kalkınmaya zarar veriyor," ifadelerini kullanırken, iklim krizinden en çok etkilenenlerin savunmasız gruplar olduğuna vurgu yaptı. WMO Genel Sekreteri Celeste Saulo ise bu yıl ortalama küresel sıcaklıkların 1,5 santigrat dereceyi aştığını ve Paris Anlaşması’nın uzun vadeli hedeflerinin karşılanamadığını belirtti. Saulo, “Her bir derecelik artış iklim uçlarını ve riskleri daha da artırır,” dedi.
ERKEN UYARI ÇAĞRISI: "HER DERECELİK ARTIŞ KRİTİK"
WMO, emisyonları azaltma çağrısında bulunurken, iklim değişikliği ve aşırı hava olaylarıyla mücadelede "Herkes İçin Erken Uyarılar" girişiminin önemini vurguladı. Saulo, küresel ısınma ile hızla artan felaketlere karşı erken uyarı sistemlerinin güçlendirilmesi gerektiğini belirterek, “Bu yıl dünyanın farklı bölgelerinde rekor kıran yağışlar, ölümcül sıcaklıklar ve orman yangınları maalesef yeni gerçekliğimizin ve geleceğimizin habercisi,” ifadelerini kullandı.