BİLİM İNSANLARI URANÜS'TE YAŞAMI DESTEKLEYEBİLECEK OKYANUSLAR BULABİLİR Mİ?
Bilim insanları, Uranüs ve uydularında yaşam potansiyelini destekleyebilecek okyanusların var olabileceğini öne sürdü. NASA'nın Voyager 2 uzay aracının 1986’da elde ettiği veriler, yeni analizlerde çarpıcı sonuçlar sundu.
VOYAGER 2 VERİLERİ YENİDEN İNCELENDİ
BBC’nin haberine göre, NASA'nın Voyager 2 uzay aracının Uranüs’ten topladığı eski veriler, gelişen analiz teknikleriyle yeniden değerlendirildi. Araştırmacılar, 1986 yılında veri toplama sırasında güçlü bir güneş fırtınasının manyetik alanda geçici bir bozulmaya neden olabileceği ihtimali üzerinde durdu. Bu durum, Uranüs sisteminin manyetik yapısı hakkında yapılan bazı çıkarımların yanıltıcı olabileceğini gösterdi.
URANÜS'TE YAŞAM İHTİMALİNİ DESTEKLEYEN GAZLAR TESPİT EDİLDİ
Bir gezegenin manyetik alanı, yüzey altındaki okyanuslarla etkileşim halinde olabilecek gazları hapsedebilir. Fakat Voyager 2’nin ilk verilerinde, Uranüs’te bu tür gazların olmaması, bilim insanlarını gezegende yaşam ihtimaline dair şüpheye düşürmüştü. Yeni analizlerde, Uranüs sisteminde olası okyanusların varlığına işaret eden gazlar tespit edildi. Bu bulgular, Uranüs ve bazı uydularının yaşamı destekleyebilecek nitelikte olduğunu düşündürüyor.
"YÜZEY ALTINDA BALIKLARLA DOLU OKYANUSLAR OLABİLİR"
University College London’dan Dr. William Dunn, yeni bulgular hakkında yaptığı değerlendirmede, "Bu sonuçlar, Uranüs sisteminin daha önce düşünülenden çok daha heyecan verici olabileceğini gösteriyor. Orada yaşam için gerekli koşullara sahip olabilecek uydular olabilir, yüzeyin altında balıklarla dolu okyanuslar olabilir." dedi.
NASA’DAN YENİ URANÜS KEŞİF MİSYONU
Voyager 2'nin Uranüs yakınından geçişinin üzerinden yaklaşık 40 yıl geçti. NASA, on yıl içinde Uranüs sistemine yönelik yeni bir keşif misyonu başlatmayı planlıyor. Bu yeni misyon, Uranüs ve uydularındaki yaşam potansiyelini daha yakından araştırmayı hedefliyor. Öte yandan, Uranüs, Güneş sistemindeki en soğuk gezegen olarak eksi 224 santigrat dereceye varan sıcaklıklarıyla biliniyor.