ESAD’IN YANINDA GÖTÜRDÜĞÜ SERVET ORTAYA ÇIKTI
Suriye'de 61 yıllık Baas rejimi sona ererken, Beşşar Esad’ın ülkeyi terk ederken Rusya’ya götürdüğü servet dünya gündemine oturdu. İstihbarat kaynaklarına göre, Esad 135 milyar dolarlık bir servetle Suriye'den ayrıldı.

SURİYE'DE 61 YILLIK REJİM ÇÖKTÜ
Suriye’de 27 Kasım 2024 tarihi, 21. yüzyılın en kritik olaylarından birine sahne oldu. Heyet Tahrir Şam (HTŞ) liderliğindeki muhalif gruplar, 61 yıldır iktidarda olan Baas Partisi'ni devirdi. Rejimin yıkılması, 2011’de başlayan ve on binlerce insanın hayatını kaybettiği iç savaşın ardından ülkede yeni bir dönemin başlangıcı olarak görülüyor.
Beşşar Esad, rejimin çöküşüyle birlikte ülkeyi terk ederek Rusya’ya sığındı. Ancak Esad'ın yanına aldığı servet, uluslararası kamuoyunda büyük tartışmalara yol açtı.
İSTİHBARAT KAYNAĞINDAN ŞOK İDDİALAR
Suriye rejiminin eski istihbaratçılarından Halid Beyye, Esad'ın ülkeyi terk etmeden önce 135 milyar dolar değerindeki bir serveti yurt dışına çıkardığını açıkladı. Beyye, "Son düşüş öncesi rejim içinde büyük bir çekişme yaşandı. Rusya taraftarı komutanlar ile İran destekli askerî kademeler arasında ciddi hesaplaşmalar oldu. Halep Komutanı General Muhammed Safadli ile Rusya'nın sadık generali Süheyl Hasan arasındaki ilk çatışma, rejimin çözülme sürecini hızlandırdı" ifadelerini kullandı.
Beyye’ye göre, rejim içindeki istihbarat ve ordu arasındaki bilgi akışının durması, Halep’in düşmesine ve muhaliflerin Şam’a ilerlemesine zemin hazırladı. Halep'in kaybıyla başlayan çöküş, rejimin devrilmesini kaçınılmaz hale getirdi.
KOMUTA KADEMESİNDE KATLİAMLAR
Halid Beyye, rejimin son döneminde, komuta kademesinden 273 üst düzey subayın bizzat rejim tarafından infaz edildiğini belirtti. Beyye, "Bu infazlar, rejimin kendi içinde yaşadığı derin güvensizlik ve çözülmeyi açıkça gösteriyor. İktidar mücadelesi, rejimin içten içe çöküşüne neden oldu" dedi.
YANINDAKİ SERVET DÜNYA GÜNDEMİNDE
Beşşar Esad’ın Suriye’den kaçarken yanında götürdüğü 135 milyar dolarlık servet, ülkenin iç savaşla harap olduğu bir dönemde tartışmaları daha da alevlendirdi. Bu servetin büyük kısmının yurtdışına çıkarılan kamu kaynaklarından ve rejimin kontrol ettiği yasa dışı ticaretten elde edildiği düşünülüyor.