İSRAİL SURİYE DONANMASINI VURDU
İsrail, El-Beyda ve Lazkiye limanlarında Suriye donanmasına ait savaş gemilerini hedef aldı. İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, saldırılarda Suriye'nin deniz filosunun tamamen yok edildiğini açıkladı.

LİMANLARDA GENİŞ ÇAPLI SALDIRI
İsrail devlet televizyonu KAN’ın haberine göre, İsrail Deniz Kuvvetleri, El-Beyda ve Lazkiye limanlarında Suriye donanmasına ait gemilere yönelik geniş çaplı bir saldırı düzenledi. Gece saatlerinde gerçekleşen saldırıda füze gemileri kullanılarak çok sayıda gemi imha edildi.
İsrail ordusunun, son iki günde Suriye’ye yönelik 250 hedefi vurduğu ve bu saldırıların İsrail tarihindeki en büyük hava operasyonlarından biri olduğu belirtildi. İsrail basını, bu operasyonlarla Beşşar Esad rejiminin devrilmesinden sonra Suriye’nin savunma kapasitesinin ciddi şekilde zayıflatıldığını aktardı.
SAVUNMA BAKANI'NDAN AÇIKLAMA
İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, saldırıların ardından yaptığı açıklamada, "Bu operasyonla Suriye'nin deniz filosunu tamamen yok ettik. Ayrıca sınır bölgesindeki tampon bölgeyi işgalimizi tamamlamaya yakınız" ifadelerini kullandı.
Katz, Suriye'deki muhalif gruplara yönelik tehdit içeren açıklamalarda bulunarak, "Kim Beşşar Esad’ın yolundan giderse sonu onun gibi olur" dedi.
50 YIL SONRA İLK: SURİYE HAVA ÜSLERİ HEDEFTE
Yedioth Ahronoth gazetesinin haberine göre, İsrail, Suriye’ye yönelik saldırılarda 50 yıl sonra ilk kez tüm hava üslerini hedef aldı. Operasyonlarda, askeri üsler, savaş uçakları, füze sistemleri, silah üretim tesisleri ve depolar vuruldu. İsrail ordusu, yüzlerce savaş uçağı ve insansız hava aracıyla Suriye’nin dört bir yanındaki hedefleri etkisiz hale getirdi.
Haberde, İsrail’in Suriye’de Esad rejiminin çöküşü sonrası bir daha ele geçmeyecek fırsatları değerlendirerek stratejik hamleler yaptığı ifade edildi.
GOLAN TEPELERİ VE TAMPON BÖLGEDE İŞGAL
İsrail, Başbakan Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yisrael Katz’ın talimatıyla, işgal altında tuttuğu Golan Tepeleri’ndeki tampon bölgeye asker ve zırhlı araçlarla giriş yaptı. İsrail, Golan Tepeleri’ni 1967’den bu yana işgal altında bulunduruyor ve 1974’te yapılan Kuvvetlerin Ayrıştırılması Anlaşması’na rağmen tampon bölgeyi işgal etmeye devam ediyor.
Netanyahu, bölgedeki işgalin geçici olduğunu savunsa da İsrail ordusu, Golan’daki askeri hareketliliğin görüntülerini kamuoyuyla paylaştı.