BUGÜN 19 MAYIS

Bugün 19 Mayıs… Türk Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcı… Bugün statlarda tören yapılmayacak ama yurdun dört bir yanında Gençlik ve Spor Bayramı kutlanacak, Atatürk anılacak…

 

Bugün 19 Mayıs… Atatürk’ün Samsun’a çıkarak Türk Kurtuluş Savaşı’nın başlatmasının 105’nci yıl dönümü… Aynı zamanda bir milletin kaderinin döndüğü gün. 

Samsun’a çıkmadan 19 gün önce 9. Ordu Kıtaatı Müfettişliği’ne atandı. 5 Mayıs’ta atama emri yayımlandı. 16 Mayıs’ta karargahı ile birlikte Bandırma Vapuru’yla Samsun’a hareket etti. Ancak 19 Mayıs sabahı varabildi. O’nu ilk karşılayan, tekneye kayıkla giden Mahmut Ekrem Bey oldu. 

Tütün İskelesi’nde tertip alındı. Karşılamak için gelenlerin durumu aslında memleketin hali gibiydi… 

Çetelerden bıkmış, canını ve malını korumak için çaresizce çabalayan bir halk, işgal güçlerinin silahlarına el koyduğu bir müfreze asker… Bölgedeki durumu inceledi, raporlar hazırladı. Havza’da Müdafi Hukuk Cemiyeti’nin kurulmasına telkin etti. Halk mitingler yaptı.

8 Haziran’da İstanbul’a geri çağırıldı. 10 Haziran’da mülki ve askeri makamlara genelge gönderdi: “İstiklal-i millîmiz (millî bağımsızlığımız) uğrunda bütün mevcudiyetimle milletle beraber nihayetine kadar çalışacağıma mukaddesatım namına söz veririm”

12 Haziran’da Havza’dan Amasya’ya yola çıktı. Bu yol işgal güçlerinin Ege’de denize dökülmesine kadar sürecek fedakarlık ve kahramanlıklarla dolu bir yolculuk olacaktı…

Samsun’a bir dahaki gelişi 4 yıl sonra Cumhurbaşkanı sıfatıyla olacaktı…

Türkiye Cumhuriyeti tarihi açısından büyük öneme sahip bu anlamlı ilk olarak 1926 yılında Gazi Günü adıyla Samsun’da kutlanmaya başladı. Etkinlik 1935’te Atatürk Günü adı altında resmiyet kazanarak, tüm Türkiye’de kutlanır oldu. 

İlk yıllarında İstanbul’daki Taksim Meydanı’nda bulunan Topçu Kışlası kutlamaların merkezi olarak kabul edilirken sonraki yıllarda Ankara ve İstanbul’daki statlar başta olmak üzere tüm yurttaki statlarda kutlandı. 

Uzun yıllar Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanan bayram, 1981 yılından sonra Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı adını aldı. 

Fakat 2012 yılında yapılan bir değişiklik ile statlarda tören yapılması geleneğine son verildi. 

İŞTE BUGÜNKÜ KUTLAMA PROGRAMI

denizli 19 mayıs